Bitcoin minen was in de beginjaren van het digitale goud een lucratieve business. Van het totaal aantal bitcoins van 21 miljoen zijn er inmiddels bijna 19 miljoen gemined. Het gaat niet lang meer duren voordat deze bron opdroogt, zou je denken.
Niets is minder waar. Geschat wordt dat de laatste Bitcoin pas in 2140 gedolven wordt. Dat duurt dus nog 120 jaar. De CEO van JP Morgan wantrouwt deze voorraad overigens, maar dat terzijde.
Waarom duurt het zo lang tot de laatste Bitcoin?
Op het moment van schrijven zijn er nog grofweg 2,3 miljoen bitcoins die gemined moeten worden. Voor de snelle rekenaars onder ons: dat is inderdaad zo’n 10% van de oorspronkelijke voorraad. Waarom duurt het dan nog bijna 120 jaar voordat de laatste Bitcoin gemined wordt, terwijl er de afgelopen dertien jaar al zo’n 18 tot 19 miljoen zijn gemined? Dit alles heeft te maken met het slimme mechanische dat ‘Bitcoin halving’ heet.
Toen Bitcoin werd gelanceerd in 2008 was de beloning voor een vrijgespeeld blok nog 50 bitcoins. Sindsdien is deze beloning driemaal gehalveerd, waardoor miners momenteel nog een schamele 6,25 bitcoins per vrijgespeeld block ontvangen. Dat lijkt weinig, maar het halving-mechanisme is in het leven geroepen om de prijs van Bitcoin op te drijven en inflatie tegen te gaan. Na elke ‘halving’ is de prijs enorm gestegen, waardoor het voor minen van de digitale munt meer dan kostendekkend is. De volgende zal ongeveer plaatsvinden in 2024.
Is minen vanuit huis nog rendabel?
Oké, het digitale goud kan dus nog een hele tijd gemined worden. Tijd om een sterke PC aan te schaffen en de energierekening flink op te drijven? Helaas niet. Hoewel crypto’s minen vanuit huis een lucratieve business kan zijn, is het anno 2023 niet langer mogelijk om Bitcoin op een winstgevende manier vanuit huis te delven. De wiskundige formules die opgelost moeten worden om een nieuw blok vrij te spelen, zijn simpelweg te ingewikkeld geworden; de hashrate is fors toegenomen.
De nummer 1 in cryptoland kan momenteel alleen nog (winstgevend) door heavy duty mining rigs gemined worden. Computers met serieuze rekenkracht (ASICs hardware) en een fors prijskaartje. Ook al zou je er eentje aanschaffen voor grofweg 10.000 euro, dan nog is het bijna onmogelijk om te concurreren met speciale bedrijven die honderden, soms wel duizenden ASIC’s in gebruik hebben.
Mining calculator
Overweeg je toch om Bitcoin vanuit huis te minen? Check dan deze mining calculator. Die geeft een goede indruk van de te verwachten kosten tegenover opbrengsten.
Bitcoin minen vanuit huis is dus geen geweldig idee meer. Ondanks de relatief hoge energiekosten in Nederland kun je met het minen van altcoins wel nog een dun gesmeerde boterham verdienen. Heb je een gewone pc en een sterke grafische kaart nodig. Let er wel op dat je energierekening niet hoger uitvalt dan de opbrengst. Sluit je wel aan bij een mining pool, zo vergroot je de kans dat je bij de winnende partij hoort die het volgende blok oplost.
Author: Kaitlin Dunn
Last Updated: 1700219522
Views: 1220
Rating: 4 / 5 (54 voted)
Reviews: 88% of readers found this page helpful
Name: Kaitlin Dunn
Birthday: 2013-08-16
Address: 7432 Johnson View Suite 224, West Joy, MS 71850
Phone: +4383039216164840
Job: Robotics Engineer
Hobby: Wildlife Photography, Card Games, Fencing, Motorcycling, Mountain Climbing, Magic Tricks, Gardening
Introduction: My name is Kaitlin Dunn, I am a proficient, Adventurous, Precious, courageous, apt, rare, vibrant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.